MIG / MAG Lassen
VDL NSA Metaal is dé specialist op het gebied van MIG/MAG lassen.
De namen MIG en MAG zijn een afkorting en staan voor: Metal Inert Gas & Metal Active Gas. MIG/MAG lassen wordt in de laswereld vaak als eenzelfde lasmethode gezien, toch is er een verschil tussen het MIG-lassen en MAG-lassen. Het verschil is het gas wat er wordt gebruik met het lassen. MIG/MAG lassen wordt gerekend tot de categorie 'elektrisch booglassen'.
Hoe gaat het MIG / MAG lassen in zijn werking?
Bij het MIG-MAG lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG lassen wordt inert gas gebruikt (bv. argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium). Bij MAG lassen wordt een actief gas gebruikt. (bv. Koolstofdioxide, CO2).
Bij MIG/MAG wordt een constante spanning gebruikt in tegenstelling tot TIG-lassen, waar een constante stroom wordt gebruikt.
De voordelen van MIG / MAG lassen:
- Goede laskwaliteit
- Hoge lassnelheid
- Bij gebruik van CO2 (MAG lassen) een ‘goedkope’ lasmethode
- MIG/MAG lassen is toepasbaar in vrijwel alle lasposities
- MIG/MAG lassen geeft een goede oxidatie bescherming
- Breed inzetbaar op verschillende soorten staal en staaldiktes.
- MIG/MAG lassen is een vrij snelle lasmethode.
- Uitleg voordelen van MIG / MAG lassen.
De nadelen van MIG / MAG lassen
- MIG/MAG lassen is windgevoelig.
- MIG/MAG lassen is moeilijk beheersbaar.
- Betrekkelijk omvangrijke apparatuur, vanwege rol met lasdraad, gasfles, draadtransportmechaniek en lastranformator.
- Uitleg nadelen van MIG / MAG lassen.
Verschil tussen TIG lassen en MIG lassen / MAG lassen
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid.
Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg. vlakke of horizontale stroombronkarakteristiek), in tegenstelling tot TIG-lassen en lassen met beklede elektrode, waar een constante stroom wordt gebruikt (een vallende of verticale stroombronkarakteristiek).